Meer genieten van seks met deze 4 tips

genieten-seks-koppel

Seks is lekker, leuk en goed voor de gezondheid. Er kan niets zo’n anticlimax zijn als een tegenvallende vrijpartij. Het is erg makkelijk om de schuld aan de ander te geven of aan de situatie. Maar jijzelf kunt veel doen om meer te genieten van iedere vrijpartij.

1. Gedachten en opvattingen over seks

Iedereen groeit op met gedachten en opvattingen over seks en ons lichaam. Sommige gedachten, zoals geen seks voor het huwelijk, zijn heel bewust. Anderen zijn minder duidelijk aanwezig. Ondanks dat je misschien denkt dat deze gedachten en opvattingen geen invloed op jouw seksuele beleving hebben, is dit wel het geval. Ga voor jezelf na hoe jij over seks denkt en je seksuele ontwikkeling hebt ervaren.

Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen: speelt religie een belangrijke rol in je leven? Op welke manier toonden je ouders hun liefde voor elkaar en voor jou? Hoe voelde je je toen je voor het eerst ongesteld werd? Hoe heb je over seks geleerd? Wanneer kreeg je voor het eerst een vriendje? Etc. Het draait bij het beantwoorden van deze vragen niet om wat je wel en wat je niet hebt meegemaakt. Het gaat juist om hoe je je voelde en hoe je je nog steeds voelt bij bepaalde ervaringen.

2. Ontspan

Bij seks draait het niet alleen om je lijf. De lichamelijke sensaties zijn alleen ten volle te voelen wanneer je in je hoofd ook ruimte hebt om hiervoor open te staan. Drukte, zorgen en relationele problemen kunnen je gedachten zo in beslag nemen dat je niet optimaal kunt voelen. Zorg daarvoor altijd voor genoeg ontspanning in je leven. Ga sporten, doe iets leuks met vrienden, ga uitgebreid in bad of probeer regelmatig te mediteren en ademhalingsoefeningen te doen. Pieker je veel? Probeer dan je gedachten om te buigen in het zoeken naar oplossingen in plaats van alleen het benoemen van de problemen.

3. Ken je eigen lijf

Ieder mens is anders en heeft eigen dingen waar hij/zij opgewonden van wordt. De een houdt van hardere aanrakingen, de ander van zachte strelingen. De een reageert heel erg op aanraking van de tepels, voor de ander is de hals veel gevoeliger. Wanneer je weet wat voor jou werkt, weet je hoe je jezelf optimaal kunt verwennen en in welke richting je je partner moet sturen.

4. Wees realistisch

Seks duurt niet altijd een uur en het eindigt ook niet altijd in orgasmes. Het is heel normaal om ook eens in 10 minuten klaar te zijn of om zelfs na een vrijpartij van een uur, waarvan je erg hebt genoten, toch niet klaar te komen. Wees hier realistisch over. Wanneer je van jezelf lang moet vrijen en altijd klaar moet komen dan leg je teveel druk op de seks. Zoveel zelfs dat je het jezelf onmogelijk maakt om echt te genieten.

_______________________________

Lees hier alle blogs van Joyz!

Door: De Seksualiteitscoach
Foto: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.