De pil slikken zonder stopweek; kan dat kwaad?

de-pil

Wil jij de pil slikken zonder stopweek? Dan kunnen we ons voorstellen dat je je afvraagt of het kwaad kan. Er doen zich zoveel verschillende verhalen de ronde. Wij proberen het één en ander in kaart te brengen voor je.

Definitie stopweek
Bij de meeste anticonceptiepillen slik je 21 dagen de pil om vervolgens 7 dagen te stoppen met het slikken van de pil. Dit wordt de stopweek genoemd.

Stopweek overslaan of verkorten
Als je de pil slikt hoef je niet perse de stopweek in te lassen, je kunt ook na de 21 dagen gelijk aan een nieuwe strip beginnen en daarmee je menstruatie overslaan. Je kunt desgewenst ook je stopweek verkorten door na bijvoorbeeld 4 dagen te starten met je nieuwe strip. Hierdoor zul je korter en minder bloed verliezen.

Let op: Je kunt de stopweek nooit lánger dan de 7 dagen maken, dan ben je niet meer beschermd tegen een ongewenste zwangerschap.

Dezelfde pil
Je kunt een stopweek alleen overslaan of verkorten als je 21 dagen dezelfde pil hebt (met dezelfde dosering). Sommige pillen hebben een verschillende dosis gedurende de maand, dan kun je hier dus niet mee schuiven.

Vermindering premenstruele klachten
Het doorslikken van de pil kan premenstruele klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en rugpijn verminderen.

Kans op ongewenst zwangerschap
Het maakt voor de kans op een ongewenste zwangerschap niet uit of je wel of geen stopweek inlast.

Libido
Je libido kan verminderen naar gelang je de pil blijft doorslikken. Dit zal niet voor iedereen gelden, ontdek zelf of jij hier last van hebt.

Geen echte menstruatie
In de stopweek verlies je gebruikelijk bloed, maar dit is geen echte menstruatie. Bij een echte menstruatie (zonder pilgebruik) wordt de eicel in de baarmoeder afgevoerd. Als je de pil slikt, krijg je geen eisprong en hoeft er dus ook geen eicel te worden opgeruimd. Het is dus in feite een ‘schijnmenstruatie’.

Doorbraakbloedingen
Het kan zijn dat je last krijgt van doorbraakbloedingen als je geen stopweek inlast. Dit kan in principe geen kwaad, al kan het natuurlijk wel vervelend zijn.

Een aantal keer per jaar een stopweek inlassen
Als je de gebruikelijke stopweek altijd overslaat, willen wij je adviseren deze toch op zijn minst 4x per jaar in te lassen. Zo kan je lichaam het opgebouwde baarmoederslijmvlies afbreken, zodat eventueel schadelijke cellen regelmatig afgevoerd worden.

*Lees altijd de bijsluiter voor gebruik en neem bij twijfel contact op met je huisarts.

 

Foto: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.