Taakverdeling in huishouden

man-strijken

Hij doet de vuilnis, jij strijkt, stofzuigt en doet de rest! Herkenbaar? Of zijn de taken in het huishouden bij jullie netjes verdeeld?

Het ouderwetse huishouden

Veel stellen hanteren het ‘ouderwetse huishouden’. Dat betekent dat de vrouw veel of bijna alles doet in het huishouden. Dit stamt nog uit de vroegere jaren, waar de man zorgde voor het inkomen en de vrouw voor de taken in huis. Tegenwoordig is dit vaak al lang niet meer zo en zijn er in Nederland veel tweeverdieners. Als de vrouw werkt én het volledige huishouden op zich neemt ligt een burn-out op de loer. Zijn jullie ook tweeverdieners? Dan moet het huishoudbeleid aangepakt worden.

Verdeel de taken

Zorg dat jullie samen bespreken wie verantwoordelijk is voor welke taak in het huis. Probeer daarin samen een team te vormen en elkaar niet af te toeven. Heeft hij een hekel aan strijken en jij niet? Pak dat dan aan. Andersom kan hij de vuilnis doen, jou banden plakken, gras maaien en stofzuigen. Maak samen afspraken, wie is het eerste thuis en kan vast beginnen met koken, wat doen jullie met de boodschappen etc. Zodra je het bespreekbaar maakt weten beide partijen wat het plan is en hoeft er geen onenigheid over te ontstaan.

taakverdeling

Ruzie?

Helaas blijkt het huishouden geregeld een bron van ergernis en irritaties. Hebben jullie ruzie omdat de één de taken laat versloffen of dat het de ander een beetje te veel wordt? Praat met elkaar! Staat de vuilnis wéér niet op tijd aan de weg? Vraag het hem te doen in plaats van boos te worden of zelf nijdig met de zakken te gaan sjouwen. Zo voorkom je irritaties. Ga er in principe vanuit dat jullie allebei het beste met elkaar voor hebben dus dat het geen onwil is wanneer een taak niet gedaan of vergeten wordt.

Wie strijkt, doet de afwas en poetst het toilet?

Wij zijn erg benieuwd hoe de rolverdeling bij jullie is! Laat in een reactie hieronder achter wie bij jullie thuis welke taken meestal doet. Dus wie strijkt, kookt, poetst, maait het gras en doet de vuilnis? Laat het ons weten!

Foto 1: Shutterstock – Steve Cukrov
Foto 2: Shutterstock – Alex Andrei

3 Comments

 • Ik: Koken, wassen, strijken, schoonmaken, soms boodschappen
  Hij: Stofzuigen, vuilnis, meestal de afwas, soms boodschappen en dingen ophangen of in elkaar zetten ofzo
  Samen: 2x per jaar GROTE schoonmaak

 • Ik: Koken, boodschappen, keuken, doucheputje
  Hij: Afwassen, vuilnis, douche, strijken, ramen lappen
  Samen: Stofzuigen, WC, was
  Best goed voor elkaar volgens mij 🙂

 • Ik boodschappen –> hij koken.
  Ik wassen, vouwen en strijken –> hij stofzuigen en dweilen.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind dit ook niet meer dan logisch als je beide fulltime werkt. Gelukkig ook nooit irritaties… afspraken maken en ook eens iets overnemen tijdens drukte dan heb je er nooit ruzie over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.