Seks na de bevalling

zwanger-vrouw

Even ben je de gelukkigste vrouw op de wereld, de wereld draait om jou en je kersverse gezinnetje. Je bent bevallen!

Bevallen is intensief

Een bevalling eist veel van je, zowel lichamelijk als geestelijk en ook je relatie zal aan verandering onderhevig zijn. Na de eerste periode, die voor iedereen qua tijdsduur verschilt, ga je op een gegeven moment ook weer intiem worden. Veel vrouwen ervaren dat seks na de bevalling pijnlijk kan zijn of zelf helemaal niet wil lukken.

Hoe zit dat nu precies na de bevalling: Wanneer mag je weer vrijen, waarom kunnen er pijnklachten tijdens het vrijen ontstaan en is er wat aan te doen?

Hoe lang wachten met seks na de bevalling?

Allereerst is het van belang om je lichaam na de bevalling voldoende rust te gunnen om zich te laten herstellen. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is. Zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er via de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen. Advies is dan ook om 3 weken te wachten met seks na de bevalling.

Voor vrouwen die er eerder aan toe zijn, wordt geadviseerd om in ieder geval een condoom te gebruiken zodat er geen bacteriën overgebracht kunnen worden. Maar begin pas met seks als je er klaar voor bent of dit nu 3 weken, 3 maanden of langer is. In de tussentijd zijn er vele andere mogelijkheden om elkaar lief te hebben.

Pijn tijdens het vrijen

De eerste keer vrijen na de bevalling is voor de meeste vrouwen een spannende aangelegenheid (ook de meeste mannen). Tijdens de zwangerschap en bevalling is er zoveel gebeurd met je lichaam dat het idee alleen al beangstigend kan zijn. De angst dat het pijn kan doen zorgt ervoor dat je gespannen bent. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben ook nog eens minder vaginale afscheiding: Je blijft dus droger, ook tijdens opwinding. Gelukkig is dit probleem simpel op te lossen door een goed glijmiddel te gebruiken (bv. Pjur Med Repair).

Sommige vrouwen houden pijnklachten, pijn die niet wordt veroorzaakt door een eventuele knip of scheurtje. Een knip of scheurtje behoort 6 weken na de bevalling zo goed genezen te zijn dat dit geen pijnklachten moet opleveren.

Vaginisme

Deze pijn tijdens het vrijen kan ook veroorzaakt worden door een te hoge spanning in de bekkenbodemspier. Door verkeerd of te veel oefenen kan er een zo hoge spanning worden opgebouwd in de bekkenbodemspier dat er onvoldoende ruimte is om de penis naar binnen te brengen. Ook door te knijpen met je bekkenbodemspieren kan de penis niet of slechts met moeite ingebracht worden.

Vaak ben je je er niet bewust van dat je knijpt met je bekkenbodem. Wat kan helpen is om een klein beetje te persen wanneer de penis naar binnengaat. De bevalling kan psychisch zo ingrijpend zijn geweest dat je onbewust je vagina afsluit. Als penetratie helemaal niet lukt spreken we van vaginisme.

seks-na-bevalling

Pijn bij seks na bevalling: Tips!

1. Ongeacht de oorzaak van pijn bij vrijen, is het belangrijk dat je er direct mee stopt. Veel vrouwen hebben de neiging om de pijn voor lief te nemen. Hier vererger je het probleem alleen maar mee en creëer je een vicieuze cirkel van pijn voelen – aanspannen bekkenbodem – angst voor pijn voelen – aanspannen bekkenbodem – pijn voelen, et cetera.

2. Je kunt zelf proberen dit probleem op te lossen door het vrijen voorzichtig op te bouwen. Vrij eerst met elkaar zonder penetratie te hebben. Wanneer je eraan toe bent en goed opgewonden bent, probeer dan voorzichtig 1 vinger  in je vagina te brengen. Pas als dit pijnloos lukt, kan er geprobeerd worden om de penis voorzichtig naar binnen te brengen. Wees niet teleurgesteld als het de eerste keer niet meteen lukt en geniet van elkaar ook zonder de penetratie.

3. Zorg in ieder geval voor een ontspannen sfeer, zonder huilende baby en voldoende hoeveelheid glijmiddel.

4. Als na een paar weken oefenen het nog steeds niet lukt om pijnloos te vrijen, zoek dan hulp bij een bekkentherapeut of seksuoloog.

5. Voel je je hier niet prettig bij dan kun je ook zelf aan de slag gaan met pelottes (kunststofstaafjes in verschillende maten). Bij pelottetraining leer je je bekkenbodemspieren te ontspannen door te beginnen met een kleine pelotte in te brengen en als het goed gaat steeds grotere pelottes net zolang tot omvang van de pelotte even groot is als de penis.

 

Met dank aan gastblogger Nienke Dekkinga – IntimateSolutions

 

Foto 1: Shutterstock – Alena Root
Foto 2: Shutterstock – Krivenko

7 Comments

 • Wat een goed stuk! Weg met die taboes! Uit eigen ervaring weet ik hoe groot de stap is om er weer aan te beginnen na een bevalling. Hier een stuk of 30 hechtingen (jaja echt waar, vooral ‘intern’) dus ik was ontzettend bang. Volkomen onterecht! Ook na zoveel hechtingen komt het echt weer goed. En eerlijk gezegd is mijn seksleven er alleen maar beter op geworden. Misschien juist omdat je elkaar zo intiem leert kennen tijdens en na een bevalling.

 • Dit is precies waar we het voor doen Jessica, gewoon bespreken waar we allemaal mee te maken hebben. Wat je zegt: Weg met de taboes. Dank voor je open reactie ook, mooi om te lezen!

 • Wat een fijn stuk om lezen!
  Zelf zijn mijn man en ik 4 weken geleden voor de eerste keer papa en mama geworden. We hebben vorige week voor het eerst terug seks gehad, en hoewel we dit beiden spannend vonden was het zalig!
  Zonder teveel hinder hebben we genoten.
  Vandaag nogmaals geprobeerd in andere positie, en deze heeft spijtig genoeg wel wat pijn en licht bloedverlies teweeg gebracht, dus maar weer eventjes laten rusten nu..

  • Dank voor je feedback ann! Goed te lezen dat je er wat aan hebt. Gewoon even rustig aan doen nu, goed naar jezelf luisteren en lekker genieten zodra je er weer klaar voor bent!

   Groet van de redactie

 • Hoi ,
  Ik ben 19 september bevallen van ons eerste kindje …maar ben zo bang om terug seks te hebben met mijn man 🙁 …alléén het gedacht al dat ik geknipt ben geweest brrr , denk constant dat de knip terug open zou gaan omdat het nu nog af en toe pijn doet ….maar wil het zograag dus weet niet goed wat doen ?zal me er ooit over moeten zetten niet?
  heb hIer boven wel alles gelezen is ook goed uitgelegd maar toch denk dat het nog even zal duren bij me jammer genoeg.

 • Hoi ik ben op 18oktober bevallen en heb een knap gehad tijdens de bevalling.. Mijn man en ik waren al vrij snel toe aan sex door t vele knuffelen&zoenen was de opwinding vrij hoog ..ik heb in week drie sex gehad zonder penetratie en t was heerlijk . Dat ging een paar x zo en toen met vier weken was t toppunt Zo hoog dat we gewoon rustig aan hebben geprobeerd,in eerste instantie was t binnen komen iets gevoeligs
  Weer lekker eenmaal erin hebben we beiden intens genoten echt top.. Ik had echt niet langer kunnen wachten sex zonder buik en heerlijk intens weer zijn met me mannetje had ik echt gemist ! Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.