Relatie loopt stroef: Probeer dit dan eens

koppel-starbucks-koffie

Loopt je relatie momenteel stroef en raak je door een weekendje ¨quality time¨ alleen maar van de regen in de drup? Dan zijn er andere wegen die je moet gaan bewandelen. Er zijn talloze manieren en wellicht is het noodzakelijk om hierbij hulp te vragen. Maar voordat het zo ver is, kun je ook eens proberen om je lief op een andere manier te bekijken. Stel hem/haar eens voor als een belangrijke klant, zoals je in een werkrelatie ook zo hebben. Hoe zou je dan zo’n periode van frictie aanpakken?

Begin om je eens te verplaatsen in zo’n werksituatie; jullie zitten in economisch zwaar weer en aan deze ‘klant’ mag je nog exclusief leveren. Alleen, op dit moment is deze klant helemaal niet tevreden. Het enige wat je in dat geval te doen staat, is opnieuw met je klant in gesprek gaan en uitvinden wat haar of zijn allerbelangrijkste behoeften zijn. En vooral ook waar die behoeften vandaan komen. Neem dit ook als vertrekpunt in je eigen relatie, ga eens een open gesprek aan en pols deze behoeften.

De behoeften

Wat de klant van jou verwacht, moet dus wel bij jou bekend zijn voordat je kunt gaan ‘leveren’. Het is dus van groot belang dat de klant in staat is om zijn eigen behoefte te kennen en onder woorden brengt. In de liefdesrelatie gaat deze behoefte eigenlijk altijd om gedrag.

Bijvoorbeeld: Ik zou graag willen dat je aan me vraagt hoe mijn dag was en op basis daarvan een écht gesprek hebben. Ik mis een stukje diepgang, de verbinding. Ook heb ik behoefte aan 2 keer in de week seks en daarin een stukje spontaniteit en afwisseling. Of ik wil meer verrast worden en voelen dat ik bijzonder voor je ben.

Jouw levering

Hetgeen wat je vervolgens levert, is ook een kwestie van gedrag. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om tickets te regelen voor een favoriete band van je partner, omdat je weet dat dat al lang op het verlanglijstje staat. Of eens een lekker glas wijn inschenken na een lange dag, de kaarsen aansteken, muziekje op en een echt gesprek opstarten.

Als er niet geleverd wordt

Indien de verwachtingen duidelijk zijn, maar er niet wordt geleverd (er wordt dus niks gedaan met hetgeen wat jij of de ander aangekaart heeft), dan volgt er verlies van vertrouwen. De klant kan vervolgens de betalingen stoppen of uitstellen (in een relatie vertaald in aanraking, bereidheid om het gesprek verder aan te gaan, behoefte aan intimiteit, seks). En uiteindelijk krijgt de concurrentie daardoor een kans.

Jij hebt beide rollen

In een relatie zijn jullie beide continu zowel klant als leverancier. Feitelijk heb je dus twee verschillende rollen en dat kan nogal eens verwarrend werken.

Als leverancier richt je je vooral op het stellen van ontwapenende vragen, zodat je klant zoveel mogelijk prijs wil geven. Je moet goed luisteren en je openstellen voor de behoeften.

In de rol an de klant moet je je vooral richten op open en eerlijke antwoorden geven, hoe moeilijk die soms ook in jezelf te vinden zijn. Geen (duidelijk) antwoord geven betekent immers dat je het risico vergroot dat je het verkeerde geleverd krijgt.

Handvatten

Hopelijk heeft dit artikel je iets meer inzicht gegeven in de situatie en heb je handvatten gekregen om jullie frictie op een andere manier te bekijken en aan te pakken. Stel gerust vragen als je deze nog hebt en heel veel goeds toegewenst!

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Ingo Gravenberch, auteur van het boek “Schat , wil je mijn klant zijn” en trainer-coach bij Relatievakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.