Vaginisme: Pijn bij het vrijen

Als seks al besproken wordt, gaat dat regelmatig gepaard met een grap en veel optimisme. Problemen die kunnen optreden bij de seks zoals pijn bij het vrijen, is niet iets wat je snel openlijk bespreekt. Toch is dit een probleem voor een grote groep vrouwen. Wij spraken met psycholoog J. Jansen, onderzoekster van het Leids Universitair Medisch Centrum, over de oorzaken en oplossingen.

Wat is vaginisme?

Vaginisme wordt in het woordenboek omschreven als ‘onwillekeurige pijnlijke kramp van de bekkenspieren rond de vagina, waardoor geslachtsgemeenschap sterk wordt bemoeilijkt of zelfs onmogelijk wordt’.

Pijn bij het vrijen

Hoewel het publiekelijk vaak niet openlijk besproken wordt, heeft naar inschatting toch 11 tot 30 procent van de vrouwen die seksueel actief zijn, pijnklachten bij het vrijen. Een mogelijke oorzaak kan liggen in het niet goed (kunnen) ontspannen van de bekkenspieren en verminderde doorbloeding en vochtigheid van de vagina.

De pijn kan zich in en rond de vagina bevinden, maar ook dieper waardoor er zelfs hevige pijnen in de onderbuik kunnen ontstaan. Dit wordt ook wel dyspareunie genoemd. Dyspareunie en vaginisme hebben veel van elkaar weg maar worden nog niet helemaal als hetzelfde bestempeld.

Jansen: “Het is belangrijk dat er meer inzicht verschaft wordt in het probleem van de pijnklachten tijdens de seks, sommige vrouwen denken dat het erbij hoort of dat ze zich er maar overheen moeten zetten. Dit verergert het probleem voor deze vrouwen”.

Geen seks, koppel ruzie

Oorzaak

Het kan goed zijn dat de oorzaak niet zo ingewikkeld is als je wellicht zelf denkt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door een schimmelinfectie een keer pijn ervaart tijdens de vrijpartij. De angst voor pijn is de keer daarna zo aanwezig dat je de bekkenbodemspieren minder kunt ontspannen wat resulteert in een verminderde vaginale doorbloeding. Dit maakt de klachten weer erger en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Tips: Wat te doen?

Om ervoor te zorgen dat de pijn vermindert of verdwijnt zijn er een aantal tips die je zelf kunt proberen.

1. Zorg dat je opgewonden bent
Zorg ervoor dat er in ieder geval genoeg opwinding is voordat er geslachtsgemeenschap plaatsvindt. Bespreek het met je vriend en laat hem ervoor zorgen dat jij helemaal ontspannen bent. Neem vooral de tijd en forceer het niet. Liever een keer minder seks dan dat je het overhaast of weer een pijnlijke ervaring hebt.

2. Ontspan de bekkenbodem
Probeer de bekkenbodem te ontspannen, dit zal beter gaan als je opgewonden bent. Ga niet krampachtig knijpen, maar probeer je te laten gaan. Geef duidelijk aan je partner aan zodra hij iets rustiger moet doen en zorg dat je vertrouwen krijgt in de situatie.

3. Glijmiddel
Gebruik glijmiddel zodat er geen pijnlijke wrijving ontstaat doordat de vagina nog niet vochtig genoeg is.

4. Oefeningen
Op www.seksueledisfuncties.nl staan gerichte oefeningen die je wellicht op weg kunnen helpen.

5. Maak een afspraak
Wordt de pijn niet minder met deze tips? Blijf dan zeker niet met de problemen rondlopen, maar ga op tijd naar de huisarts of maak eens een afspraak bij een seksuoloog. Vaak kun je zo al heel ver komen en zul je ervaren dat je zeker niet de enige bent met dit probleem.

 

Foto 1: Shutterstock – Piotr Marcinski
Foto 2: Shutterstock – Valerie Potapova

2 Comments

  • Er kan niet genoeg aandacht gegeven worden aan het onderwerp vaginisme. Uit eigen ervaring weet ik hoeveel schaamte je kan hebben wanneer het niet lukt om gemeenschap te kunnen hebben. Mijn wens en passie is om zoveel mogelijk vrouwen met vaginisme en pijn bij seks de lange moeizame weg die ikzelf gegaan ben te besparen. Ik wil hen juist hoop geven dat het echt mogelijk kan zijn om van je vaginisme af te komen, het is mij en ondertussen veel vrouwen die ik begeleid heb, ook gelukt. Ik heb dan ook in 2006 besloten om over mijn schaamte dat ik vaginisme heb gehad heen te stappen en met mijn eigen ervaring heel open in de media te verschijnen. Ik heb in 2006 met foto in het blad de Top Sante en de regionale krant gestaan. In 2011 heeft de redactie van het tv programma Spuiten en Slikken mij gevraagd mee te werken aan het programmaonderwerp vaginisme. Super spannend, maar ook daar heb ik open over mijn eigen ervaring met het overwinnen van vaginisme en het begeleiden van vrouwen gesproken. Onlangs is ook mijn boek OVERWIN JE VAGINISME Verander je seksuele ervaring van pijnlijk naar plezierig uitgekomen. Een zelfhulpboek met hele praktische kennis, wetenswaardigheden en gedetailleerde oefeningen. Alles onderbouwt met mijn eigen ervaringen en die van de vrouwen die ik begeleid heb.
    Ik hoop met mijn openheid veel vrouwen te kunnen helpen op hun pad om hun vaginisme te overwinnen. Jacqueline van de Bilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.