Eenzame kerst

eenzaam-kerst

Je bent dit jaar alleen met kerst, dat kan door allerlei verschillende redenen zijn. We gaan er niet omheen draaien, dat is gewoon niet erg leuk. Hopelijk kunnen we je wat tips geven waardoor deze dagen toch nog een beetje draaglijk worden.

Kerst is ook maar een dag

Het ergste is misschien nog wel dat je voorafgaand aan kerst iedereen plannen hoort maken. Bedenk dan dat dit ook slechts een gewenning is en dat kerst, net als alle andere dagen, ook maar een dag is. Alleen: Je bent vrij. Dus daar ga je gewoon een leuke invulling voor verzinnen. 100% me-time!

Naar de grote steden

In de grote steden lopen vaak veel toeristen rond, zijn veel cafés en restaurantjes open en zijn er veel dingen te doen. Toeristen hebben vaak geen speciale plek of activiteit tijdens kerst dus die doen dingen die op hun pad komen. Als je hier tussen loopt heb je daardoor niet echt het gevoel dat het een kerstdag is.

Buitenland

Ga zelf naar het buitenland. Duitsland of België kunnen een heel leuk uitstapje zijn, zelfs voor 1 dag als je het budget binnen de perken wilt houden. Er zijn ook een aantal singlereizen die jou en andere singles bij elkaar brengt. Als je hiervoor open staat is het zeker de moeite waard om eens te proberen.

Wandelen

Zorg dat je deze dag even naar buiten gaat om een frisse neus te halen. Het maakt niet uit wat je gaat doen, haal desnoods een kopje koffie bij de buurvrouw of maak gewoon een ommetje, maar als je de hele dag binnen blijft zitten wordt je vaak alleen maar somberder.

Serie of film-marathon

Koop of huur een serie die jou leuk lijkt en trakteer jezelf op een dagje marathon. Zorg er wel voor dat je lekkere dingen in huis gehaald hebt, je mag jezelf goed verwennen deze dagen!

kerst-alleen

Left-over dag

Misschien hebben jou vrienden op tweede kerstdag nog niet hele vast omlijnde plannen. Kijk eens of ze te porren zijn voor een ‘left-over’ dag, waarbij iedereen de restjes van eerste kerstdag meeneemt. Organiseer het bij jou in huis, dan hebben zij het eten en kun jij eerste kerstdag besteden aan het gezellig maken van je huis.

Internet

Op het internet vind je vaak lotgenoten. Misschien helpt het om met hen te chatten en je verhaal te delen. Wie weet komt daar nog een bijzonder gesprek of een nieuwe vriendschap uit voort. Als je ervoor open staat kun je deze dag gebruiken om de stoute schoenen aan te trekken en je aanmelden bij een datingsite of maak online nieuwe vriendinnen.

Probeer anderen die alleen zijn bij elkaar te krijgen

Er zijn genoeg lotgenoten die ook tegen deze dagen op zien. Wellicht is het een leuk idee om met deze mensen een etentje te plannen in een restaurantje ofzo. De drempel is dan niet zo hoog om aan te sluiten en je hebt geen onbekende mensen over de vloer. Probeer 10 mensen te vinden op fora of via een reactie onder dit artikel en spreek met z’n allen een plek af dat een beetje centraal ligt. Waarschijnlijk heel spannend om te doen, maar het kan zo maar een bijzondere avond opleveren.

Knutselen

Ga zelf iets leuks in elkaar knutselen waar je anders nooit tijd voor hebt. Op deze pagina van Pinterest kun je veel leuke ideetjes vinden. Misschien vind je het zelf ook leuk om een board te maken op Pinterest? Lees hier hoe het moet.

Vrijwilligerswerk

Wij kunnen ons écht goed voorstellen dat je hoofd er helemaal niet naar staat, maar als je je aanmeld voor vrijwilligerswerk op kerst zul je zien dat het ‘onder de mensen zijn’ eigenlijk heel fijn is. Zo breng je je dagen niet alleen door en de dankbaarheid die je terug krijgt voor jouw werk doet je ongetwijfeld goed.

Succes!

Alleen zijn met kerst is lastig en wij willen het absoluut niet bagatelliseren. Wellicht heb je iets aan deze tips en misschien ook helemaal niet. Heb jij tips voor anderen of ervaring met alleen zijn? Deel het in een reactie hieronder. Wij wensen iedereen die op kijkt tegen deze dagen veel sterkte!

 

 Foto 1: Shutterstock – Aleshyn_Andrei
Foto 2: Shutterstock – Stocklite

67 Comments

 • Hier boven staan wel goede ideeën. Helaas ben ik door omstandigheden al een tijd alleen en zie heel erg tegen de feestdagen op. Het liefst zou ik de kerstdagen met anderen of iemand anders willen delen. Ik ben nu al op internet aan het zoeken naar alternatieven!

  • Ik ben ook alleen met kerst en oud en nieuw en zie er als een berg tegenop. Zou ook graag wat met anderen ondernemen op die dagen, maar familie is helaas overleden. Ik ben 45 en woon in Overijssel.

  • Hierboven staan wel goede ideeën dat zeker maar ik zie wel tegen de feestdagen op heb niemand meer. Vader was ik heel close mee altijd 2 handen op een buik.
   Een heel groot gemis… Dat zal zeker nog lang zo blijven en familie hebben mij in de steek gelaten.. Dus wat blijft nog over, ik alleen.. Woon in Limburg. Meisje van 22 jaar.

 • Hallo ook ik zie er tegenop om de feestdagen alleen te zien overleven..leek mij ook leuk om samen met een persoon gezellig wat te ondernemen..ben een man van 50 en mist mijm kids ontzettend en fam pffff die heb ik niet..die keken nooit naar mij om..ook toen ik dakloos werd..en zelf omhoog krabbelde weer.
  Woon in Gelderland.

 • Omdat ik van zaterdag niks meer hoorde van mijn vriend na een kleine woordenwisseling ben ik gisteren maar naar zijn thuis gewandeld. En daar zag ik waarom hij niets liet weten. Hij heeft een ander. En dat dan 2dagen voor kerstavond!! Ik ben echt hopeloos!

 • Sinds het eerst in 17 jaar ben ik alleen. Familie zie ik al jaren niet. Ben 46 jaar en voel me best wel eenzaam in deze dagen terwijl ik toch altijd veel vreugde had. Tenminste dat dacht ik. Maar als je in 1 jaar tijd je vrouw verliest, je huis, je baan en woon je plots in een heel klein huis helemaal alleen kan ik niet zeggen dat ik mij daar fijn bij voel.
  Woon in Helmond

 • Ik ben Hans, ben een actieve 62er. Sinds enige tijd alleen wonend in Lisse. Zou het leuk vinden om op 2e kerstdag mensen te ontmoeten die ook alleen zijn en er een gezellige dag van willen maken.

  Misschien is er dan ook wat met oud en nieuw te organiseren. Ook een leuk moment om met meerdere mensen te vieren.

 • Hoi iedereen

  De kerstdagen bij mij thuis worden klein gevierd, heb zelf weinig familie in de omgeving. Mijn ouders, mijn vriend en mijn schoonouders komen elk jaar bijeen om een gezellige dag te houden. Bij deze maak ik een uitnodiging voor degene die graag mee willen komen om gezamenlijk te smullen. Jong of oud speelt helemaal geen rol. Breng iets van eigen cultuur mee om een multiculturele maaltijd te benuttigen. Klinkt dit tof in je oren, stuur mij een mailtje: linsakaloppie@hotmail.com . Het is in Antwerpen, België te doen :).

  Groetjes

 • Ook ik alleen met kerst pfft vind het zo moeilijk ik zou liever niet alleen zijnben verdrietig erom door verschillende oorzaken ! Is gelukkig maar 2 dagen maar dan komt oud en nieuw weer ook weer van die rotdagen ! Voel me hopeloos alleen ! Voor iedereen die alleen is sterkte

 • Na 48 jaar samen te zijn geweest is mijn partner op 77 jaar in juni 2016 overleden ik ben 69 en dus voor het eerst alleen en valt niet mee maar alles wend dus probeer ik het voor mij zelf gezellig te maken ik wens iedereen fijne feestdagen toe al ben je alleen maak er wat van Richard Stadskanaal

 • Ik ben ook met de feestdagen alleen, heb ook geen ouders meer ben 45 jaar, en familie zie ik ook niet veel, maar ga niet bij de pakken neerzitten ben alle dagen lekker op pad, wandelingen maken via internet met andere mensen, dikke aanrader en worden zelfs etentjes georganiseerd.

 • Jammer dat ik dit forum niet voor de feestdagen eerder heb ontdekt
  ben zelf 52 en chronische pijn en ziekte, veel sociale contacten kwijt geraakt en weinig begrip

  In mijn direkte omgeving ken ik niemand die zich met deze feestdagen eenzaam voelt
  Kom zelf uit Rotterdam
  Eenzaamheid blijft een taboe zeker als je relatief jong bent

 • Afgelopen kerst voelde ik me voor het eerst erg eenzaam en wist ik niet wat ik ermee aanmoest iemand komende kerst zin om wat leuks te gaan doen of ergens af te spreken?
  Heb een auto dus we kunnen overal naar toe, ben gewoon erg bang dat dit anders weer een klote kerst gaat worden. Hoor het graag

  grtjs Georgy uit maastricht

  • Mijns insziens ligt dat aan de Rotterdamse mentaliteit; niet zeuren/niet lullen, maar WERKEN,WERKEN,WERKEN!! Rotterdam is een heel zakelijke stad, er hangt een ijs-koude ”sfeer”. Sterkte!!

 • Deze kerst alleen voor het eerst. Lijkt mij leuk om dit met iemand samen delen, en voor 2 dan gezellig maken. Ik ben 40 jaar oud en woon in de regio Den Haag. Ik ben erg flexiebel, en heb ook niet heel veel of speciale wensen. Laten we er een mooie kerst van maken. Samen dan.

 • kerstdagen 2017 ben ik alleen en andere dagen ook, zou leuk vinden vriendin en of wandelmaatje via hier vinden, kunnen we ook leuke kerstdagen hebben?
  Ben doof, maar kan goed liplezen, woont in Geulle

 • Pff ik heb dit jaar helemaal niets met kerst en de jaarwisseling. Zou blij zijn als het weer gewoon 1 januari is. Iemand in Gelderland die zin heeft wat leuks te gaan doen?

  • Ha ik snap je wel ik ben kerst en oud en nieuw ook alleen, heb geen zin om bij fam te hangen liefst thuis maar niet alleen. Tja en dan per toeval kom ik hier terecht en lees dit en dacht nou waarom reageer je niet wie weet wat er kan gebeuren.ik woon in Overijssel jij in Gelderland misschien iets samen voegen.

 • Nu al drie weken alleen en dat enkele weken voor de feestdagen. Heb er echt geen zin in. Misschien langs deze weg een serieuze vrouw tegenkomen om samen iets leuks tedoen? Gr. Steven. Oost Vlaanderen

 • Ik zie het zo langzamerhand als een ”roes”, het ”gezelligheids-syndroom”; het hele jaar door is het ikke-ikke, tijdens Kerst krijgt men ineens een moment van Verstands-verbijstering. Na 1 januari slaat men elkaar vervolgens weer net zo vrolijk de hersens in, men gunt elkaar geen millimeter in de file, kruipt weer voor, en de ”goede” voornemens zijn weer als sneeuw voor de zon verdwenen(en ZONDER Biotex!) Het BLIJFT een VREET-feest, met alleen maar slap ge-leuter(men is BANG niet te kunnen praten/leuteren, het GAAT inhoudelijk echter NERGENS over!).Afgezien daarvan wordt het ook nog ns door de commercie mis-bruikt(als er maar geld verdiend kan worden),en benadrukken met name de ”Christelijke” partijen het ”Gezin” als hoeksteen etc; alsof in die kringen niet vreemd-gegaan wordt! Hypocrieten!

 • Ik zoek een vrouw van rond de vijfenzestig om zo nu en dan mee uit eten te gaan en dagjes/avondjes uit zonder verdere verplichtingen. Als er meer in zit, dan zien we dat in de loop van de tijd wel. Ik heb een huwelijk van 42 jaar achter de rug.

 • Volgend jaar wil ik dit niet weer, haat het alleen zijn, ook geen behoefte bij andere, niemand begrijpt wat eenzaam zijn is, heeft niets te maken met ook al ben je bv bij vrienden

  46 jaar en nog een heel leven voor de boeg, dus voor de dames welke vrij zijn, sla je kans als je volgend jaar ook weer samen wil zijn

 • Is er iemand die 1e kerstdag met en hondjes door wilt brengen.
  Heb verder geen familie en iedereen zit dan dus dan bij kinderen of andere familie

  • Hoi hoi iedereen
   Mijn naam is Bert ben 45
   Heb altijd gedacht en schaamte gehad om ergens te vermelden dat ik gewoon alleen zit met kerst
   Want hoe vervelend ook familie kan je inderdaad niet meer hebben door vele omstandigheden
   Maar door het leven gaan zonder vrienden das best eenzaam en zegt toch iets over het leven .
   Het leven hoe je er zelf instaat door omstandigheden maar ook het leven hoe anderen mensen instaan .
   Nu weer de feestdagen pfff kerst oud en nieuw
   Aan de ene kant allemaal zo commercieel en schijnheilig en wat voor ellende krijgen we weer in 2020 .anderzijds dagen van gezelligheid lekker eten wat drinken en mensen om je heen
   Tegenwoordig is een ieder echt tot zich zelf aangewezen helaas .
   Toch lijkt het me leuk om is te kijken of ik via deze weg met leuke mensen in kontakt kan komen misschien leuke vriendschap , gezelligheid met feestdagen en ach misschien wel meer dan dat wie zal het zeggen

   Ben benieuwd gr bert

 • Eenzaam voel ik me bijna nooit, ook al leef ik alleen (met hondjes). Maar indien er meer mensen dit leuk zouden vinden, is een gezellig samenzijn op 2e kerstdag en/of oudejaarsdag/avond een idee?
  Ik (vr. 54) woon redelijk centraal in Nederland en stel een heerlijke boswandeling (met hondjes) voor, samen een maaltijd bereiden/genieten, misschien zijn er die van spelletjes houden?

 • Ik heb 2e Kerstdag geen plannen.
  Ik zou dan graag bij anderen willen aansluiten.
  Wandelen of spelletjes doen of gezamenlijk eten vind ik leuke ideeën. Wel eet ik vegetarisch.
  Wie zou, naast Doglover, nog meer willen aansluiten op Tweede Kerstdag?

 • Voor de dames die in 2018 gereageerd hebben, ik heb jullie even in een mailtje aan elkaar gekoppeld. Wellicht kan er dan iets uitkomen om een kerstdag gezellig met elkaar door te brengen 🙂

  • Helaas wel ja. Ik heb wel vrienden maar geen familie, vrienden hebben met kerst altijd al eigen dingen te doen waardoor kerst voor mij vrijwel altijd alleen is.

   Ben een man van 29 en heb eigen vervoer.

  • Hoi Cindy,

   Ik ben ook alleen helaas. Ik kom zelf ook uit Breda maar woon nu in Etten leur.

   Als je zin hebt in wat gezelligheid dan geef maar een reactie, ikzelf ben een man van 29 jaar oud.

 • Ik ben kerstavond en 1e kerstdag ook alleen.. ik zit eigenlijk al 8 jaar alleen met kerst, leuk is anders maar dit jaar heb ik 2e kerstdag gelukkig wel plannen. Ben 36 en kom uit Dordrecht.

  • Hoi Tine, ook ik zit alleen thuis vandaag helaas. En inderdaad leuk is zeker anders. Ik heb al 2 eerdere reacties geplaatst maar mocht het je leuk lijken ik heb alle tijd van de wereld vandaag. Ben 29 jaar en kom uit de buurt wel Brabant haha en heb eigen vervoer.

 • ik kijk naar kerst uit , ik vind het juist dan heerlijk om alleen thuis te zijn en dan alleen dingen doen waar ik de rest van het jaar geen tijd voor heb ,en bijvoorbeeld hele lekkere dingen in huis halen en heel lekker koken voor mezelf , telefoon uit , met kerst alleen zijn vind ik heerlijk . ik ben al 25 jaar met de kerst alleen , en ik heb het nooit een bezwaar gevonden

 • Ik zit ook alleen vandaag met kerst. Ik heb er niet heel veel moeite mee maar mocht er iemand gezelschap willen die is welkom. Woon in Friesland.

 • Een poosje geleden ben ik via google hier al eens beland maar zag ik dat het een bericht uit 2015 was en heb ik niet gereageerd. Nu zie ik dat er blijkbaar toch meer mensen googlen en reageren en baal ik er zelfs een beetje van dat ik eerder niets heb gedaan. Er staan echt leuke en herkenbare reacties tussen terwijl ik kerst net als velen van ons vandaag helaas alleen doorbreng. Het is kortdag natuurlijk maar 2e kerstdag én oud & nieuw zijn er ook nog, ik ben een Hollandse man van 36 jaar, hou van o.a. van gezelligheid, koken, een spelletje en mijn dieren. Wie lijkt het leuk om oud & nieuw en evt 2e kerstdag samen te vieren?

  Ik ben benieuwd naar de reacties!

 • Ik kom uit Rotterdam en ik ben een aantal mensen aan het verzamelen om op Oudejaarsavond om 22:30 uur gezamenlijk te genieten van de muziek op de kade van de Maas en om aansluitend het (Nationale) vuurwerk op de Erasmusbrug te bewonderen. En wie weet daarna nog wat te gaan drinken in een Ierse Pub ofzo.
  Iedereen die zin heeft om mee te gaan kan aansluiten, dan maken we het met z’n allen gezellig.

 • Ik heb geen reacties ontvangen en inmiddels heb ik een uitnodiging voor Oudejaarsavond ontvangen van een vriendin van me!
  Dus mijn oproep vervalt bij deze.
  Iedereen een fijne jaarwisseling en al het goede voor 2019!

 • Met de aankomende feestdagen ben ik alleen ben een blonde volslanke vrouw van 63 zou graag kennis maken met iemand om te kijken of het klikt zodat we gezellig samen kunnen eten en wie weet iets ondernemen
  Ik zie er erg tegenop om alleen te zijn en wil graag de gezelligheid delen
  Herken je dit laat dan een berichtje achter en wie weet
  Groetjes Kristy

 • Met de aankomende feestdagen ben ik alleen ben een blonde volslanke vrouw van 63 zou graag kennis maken met iemand om te kijken of het klikt zodat we gezellig samen kunnen eten en wie weet iets ondernemen
  Ik zie er erg tegenop om alleen te zijn en wil graag de gezelligheid delen
  Herken je dit laat dan een berichtje achter en wie weet
  Groetjes Kristy
  Omgev flevoland

 • Beide ouders verloren toen ik 17 was.. inmiddels 24 en geen contact met familie helaas.. ik zie enorm op tegen een eenzame kerst, ik wil het graag vieren met iemand en de dagen leuk doorkomen. Woon in Roermond Limburg

 • wat is er mis met alleen zijn met kerst
  ik vind het zalig om alleen te zijn met kerst
  de rest van het jaar vind ik het niet fijn , maar met kerst wil ik zoveel mogelijk alleen zijn , heerlijk, rust , alleen doen waar je zin in hebt en op de tijd dat je er zin in hebt , telefoon uit.

  en verder , ik zal wel moeten , want ik ben 54 , maar ik krijg nooit bezoek . want ik heb geen echte vrienden , maar ook geen familie meer

 • Zo te horen ben ik ook niet de enige. Vroeger kon ik het me niet voorstellen dat ik met kerst alleen was. We hadden vroeger altijd een kerstboom en dat was een kunstkerstboom en die haalden we jaarlijks van zolder samen met de kerstballen. We kregen ook oliebollen en het beslag werd die avond klaargemaakt met gist en dat moest dan een nacht rijzen bij de kachel. Appelflappen en oliebollen met rozijnen en poedersuiker. Je zag wel eens van buiten dat mensen de tafel gedekt hadden en iets hadden besteld met kerst en er kwam ook bezoek,. Er kwamen ook altijd leuke programma”s met kerst en oud en nieuw. Zo te lezen ben ik niet de enige die met kerst alleen is. vroeger kon ik me dat niet voorstellen dat ik met kerst alleen zou zijn. Al tien jaar geen kerst meer gehad met anderen en familie.Ik dring mij ook niet op en nodig me zelf niet uit.Verder ken ik niemand . Er zijn ook mensen waar niemand naar omkijkt met kerst en dat ze bij het leger des heils komen voor een gezamenlijke kerstmaaltijd voor eenzamen en ontheemden en daklozen en mensen waar niemand komt maar toch gezamenlijk met andere mensen de kerst willen vieren. Er is ook vaak een kerstdienst in de kerk. Er wordt ook getrakteerd in de kerk en er zingen mensen tijdens de kerkdienst en er hangen tekeningen. ,Als ik dan alleen een cafe binnenkwam met de kerstdagen dan kreeg ik meestal gratis een glaasje witte wijn van de ober of de eigenaar van dat cafe. Het is zo traditioneel dat men elkaar opzoekt met de kerstdagen en samen eten Sommigen schijnen er geen last van te hebben en er zijn er een aantal die vinden het wel rustgevend alleen te zijn met kerst en dan kun je zelf bepalen wat je gaat doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.