Bindingsangst: Oorzaak en tips!

bindingsangst-tips

Twijfel je of jij of je partner last van bindingsangst heeft? Of misschien wel een goede vriendin van je? Blijkt het aanhouden van een lange relatie lastig? Lees dan eens verder, misschien helpen deze adviezen je op weg.

Wat is nu eigenlijk bindingsangst?

Bindingsangst is één van de meest voorkomende obstakels die het hebben en/of houden van een relatie belemmeren. Het kan gezien worden als een verlengde van verlatingsangst. Je hebt angst om je te binden, maar de werkelijke angst ligt een laag dieper: De angst om verlaten te worden.

Als je bij jezelf bemerkt dat je steeds moeite hebt om jezelf ‘vast te leggen aan de ander’, is het dus raadzaam een stap verder te gaan kijken.

Oorzaak

De oorzaak van deze angst ligt bij iedereen anders. Er is niet één graadmeter die bepaalt waarom iemand last heeft van bindingsangst. Vaak kan de oorzaak gezocht worden in het verleden, geregeld op het vlak van verlaten worden. Al dan niet letterlijk, want het is niet altijd een feit dat iemand daadwerkelijk verlaten is. Het kan bijvoorbeeld ook in het gevoelsvlak liggen. Angst is namelijk niet altijd gebaseerd op wat werkelijk heeft plaatsgevonden. Dit neemt niet weg dat het wel waarheid is van de persoon in kwestie, terecht of onterecht. Het kan dus best complex zijn, om de precieze oorzaak te achterhalen van iemands angst om verlaten te worden en hieraan vast klevende dus de angst om zich te binden.

Zelf stappen ondernemen

Uiteraard kun je zelf stappen ondernemen om de oorzaak te achterhalen. Alleen vaak is het zo dat mensen hun eigen zogenaamde ‘blinde vlek’ hebben. Zeker als het een beladen onderwerp als angst betreft. Men heeft niet voor niets ergens een angst voor en om die reden zal men ook niet snel de reden achter deze angst kunnen en/of willen achterhalen. Daarnaast is het ook vaak nog zo dat de link van iets wat ooit is gebeurd of heeft plaatsgevonden lastig te leggen is, als de gebeurtenis in het heden niet lijkt op iets van toen.

Angst herkennen

Als je toch eerst zelf stappen wilt ondernemen, is het raadzaam om niet van het angstige gevoel weg te lopen, maar erin te gaan. Wat je namelijk vaak doet met bindingsangst, is ervan weglopen. Letterlijk : de relatie verbreken of niet aangaan. Als er geen gevoel is, is het uiteraard niet aan te raden om desondanks door te gaan met de relatie.

Als je toch eerst zelf stappen wilt ondernemen, is het raadzaam om niet van het angstige gevoel weg te lopen, maar erin te gaan. Wat je namelijk vaak doet met bindingsangst, is ervan weglopen. Letterlijk : de relatie verbreken of niet aangaan. Als er geen gevoel is, is het uiteraard niet aan te raden om desondanks door te gaan met de relatie.

Vaak ik het wel zo dat zodra er sprake is van angst, er ook sprake is van een gevoel voor de ander. Is er namelijk geen gevoel, maakt het je niet uit en zul je er niet angstig voor zijn. Maar ook hierin is het wel een ‘vereiste’ om goed in en naar jezelf te kijken en te durven voelen, want de scheidingslijn tussen onverschillig zijn en geen gevoel hebben kan vrij dun zijn.

Praten

Ga de angst dus in en probeer te luisteren door middel van je gevoel wat het je te zeggen heeft. Als dit teveel ‘abracadabra’ is, raad ik je aan om hulp in te schakelen van een (relatie)therapeut. Deze kijkt vanaf een ander perspectief dan waar jij zelf al jaren in bekijkt. Dit geeft een nieuwe zienswijze naar jezelf, waardoor blinde vlekken zichtbaar worden.

Belangrijk is om te onthouden dat je zeker niet de enige bent en dat er niets is om je voor te schamen. Succes!

Door gastblogger Anouk van Duren – Welzijnspraktijk Zutphen

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.