Transgender, transseksueel, travestiet: Wat is het verschil?

Onlangs belanden wij in een discussie over wat het verschil tussen een transgender en een transseksueel persoon is. Tijdens deze discussie werd er door iemand anders gevraagd of dat hetzelfde is als een travestiet. Nope. Maar hoe zit het dan wel precies? Omdat wij zeer veel waarde hechten aan de zorgvuldigheid van deze termen om zodoende mensen niet onnodig te kwetsen, proberen we het vandaag zo helder mogelijk uit te leggen. Zo weten we vanaf nu allemaal hoe het zit.

Wat is een transgender?

Een transgender is eigenlijk een overkoepelende term voor alle gevoelens en gedragingen die niet overeenkomen met het biologische geboortegeslacht. Het lichaam waarin je geboren bent en de beleving of expressie van de gender komen niet overeen. Dit kan op verschillende manieren tot uiting komen; je kunt een geslachtsoperatie ondergaan (transseksueel) of je kunt je alleen als het andere geslacht kleden (travestiet). Hieronder gaan we breder in op de verschillende benamingen.

Wat is een transseksueel?

Transseksueel zijn houdt in dat je je niet thuisvoelt in je eigen lichaam, ook wel bekend als ‘in het verkeerde lichaam geboren zijn’. Zo kun je je een man voelen, terwijl in een vrouwenlichaam opgesloten zit en andersom. Vaak is het voor deze groep mensen ontzettend heftig en emotioneel beladen om in dat lichaam door te leven. Er is dan ook sprake van een behoefte om van geslacht te veranderen. Met die reden zal een groot deel van deze groep zich laten behandelen en in transitie gaan. Vanaf dat moment voelen en noemen ze zich ook meestal man of vrouw en voelen ze zich geen transseksueel meer.

Wat is een transgenderist of genderqueer?

Een transgenderist of genderqueer voelt zich niet of niet helemaal eigen met de geslachtsrol die ze bij de geboorte hebben meegekregen. Ze voelen zich niet perse een man of een vrouw, maar een mens. Het kan wel zo zijn dat mannen zich ook gedragen als vrouw en andersom. Wat centraal staat bij het transgenderist of genderqueer, is dat zij zich niet prettig voelen bij de verdeling van mensen in ‘mannen’ en ‘vrouwen’ alleen. Met die reden komt het dan ook vaak voor dat deze groep ook geen seksuele voorkeur hebben, ze kunnen op zowel mannen als vrouwen vallen.

Deze groep heeft over het algemeen geen behoefte aan een geslachtsveranderende operatie. Sommigen slikken wel bepaalde hormonen (om bijvoorbeeld borstgroei of baardgroei te tegen te gaan) of ze laten een bepaalde ingreep doen. Zo kan iemand nog wel een baarmoeder hebben, maar door hormonen geen borstgroei op gang te laten komen. In principe staat bij deze groep eerder een bepaalde kijk of gevoelens op de man/vrouw verdeling centraal, dan een geslachtsoperatie.

Wat is een travestiet?

Tot slot hebben we nog mensen die zich soms of vaker kleden als iemand van het andere geslacht. Hiermee kunnen ze zich op een andere manier presenteren aan de buitenwereld, maar het gebeurt ook geregeld achter gesloten deuren.

De redenen van het verkleden kunnen uiteenlopen. Soms voelen zij zich niet prettig met hun biologische geslacht, soms willen ze in contact komen met hun mannelijke of vrouwelijke kant en in andere gevallen doet men dit enkel voor het plezier. Het is niet zo dat iedere man die een keer een soundmixshow als Madonna gedaan heeft, gelijk als travestiet bestempeld kan worden. Bij travestieten hangt wel degelijk een bepaalde (seksuele) lading aan. Bij deze groep is er eigenlijk altijd sprake dat men zich tijdelijk als het andere geslacht voordoet, dat wil zeggen dat er geen sprake is van hormoonbehandelingen of medische ingrepen.

Geregeld denken mensen bij het woord ‘travestieten’ direct aan mannen die helemaal over de top als vrouw verkleed gaan. Deze groep wordt echter dragqueens genoemd en hebben eigenlijk het doel om te entertainen.

Zo, nu weet je het verschil

We hopen dat we met de uitleg hierboven duidelijk hebben kunnen maken wat het verschil is tussen transseksuelen, transgender en travestieten. Hoe zorgvuldig wij met de termen om proberen te gaan, het kan natuurlijk voorkomen dat iemand zich niet (helemaal) kan vinden in de beschrijving hierboven. We hebben niet als doel om mensen in hokjes te plaatsen, maar proberen hiermee breder begrip en helderheid te creëren. Mocht je nog vragen of aanvullingen hebben, laat gerust een reactie onder dit artikel achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.