Tegelijk ongesteld worden: feit of fictie?

ongesteld

Heb jij deze discussie ook wel eens gevoerd? Of is het je opgevallen dat jij en je zusjes/huisgenoten (bijna) tegelijk ongesteld worden? Toeval? Of toch niet?

Jij en je huisgenoten: tegelijk ongesteld!

We horen vaak dat vrouwen in hetzelfde huis in dezelfde periode gaan menstrueren. De menstruatiecyclus kan natuurlijk een beetje variëren en opvallend is dat deze lijkt overeen te komen met de vrouwen die je veel ziet. Dit kan natuurlijk alleen als je hem niet reguleert met de pil of een ander anticonceptiemiddel. Is dit toeval of niet? En zijn er bewijzen voor te vinden? De meningen zijn verdeeld.

Waar of niet waar?

Uit het onderzoek van de Amerikaanse Martha McClintock bleek dat de cyclussen van de vrouwen uit één slaapzaal opvallend dicht bij elkaar lagen. Ze verklaarde dat het bewijs voor het synchroniseren van de cyclussen groot was. De oorzaak zou volgens haar liggen bij feromonen, hormoonachtige geurstoffen, zo lazen wij in het boek ‘Hoe smst een Chinees‘. Een grappig boek waarin dergelijke vragen en feitjes uitgelegd worden.

In hetzelfde boek wordt dit onderzoek weerlegd door een gynaecoloog van de VU Amsterdam. Hij zegt dat stress of mannenzweet de cyclus ook kan beïnvloeden. Ja, je leest het goed: Mannenzweet! Bovendien is uit later onderzoek gebleken dat de cyclussen van vrouwen niet op elkaar afgestemd worden en dit louter op toeval berust. Kortom, so far nog geen bewijs.

 

Laat ons in een reactie hieronder weten als jij ook tegelijk ongesteld was met je zusjes of huisgenootjes!

 

Foto: Shutterstock – Pontus Edenberg

4 Comments

  • Ja, ik had dit ook altijd met m’n zus! En ook met mijn vriendinnen met wie ik op de middelbare school altijd omging. Kan geen toeval zijn toch?!

  • Ik ben altijd samen met mijn zus om de 5 weken ongesteld geweest. Toen ging ik aan de pil en was ik het om de 3 weken, maar mijn zus werd het ook ineens om de 3 weken. Een jaar later weer gestopt met de pil en toen werden we het allebei weer om de 5 weken. Lijkt mij geen toeval.

  • Tijdens de ontgroening in Utrecht, waarbij een grote groep vrouwen bij elkaar zit dag en nacht, blijkt elk jaar weer dat alle meisjes ongesteld worden. Dit effect is zo groot dat zelfs meisjes die aan de pil zijn een doorbraak bloeding krijgen. Ikzelf was een week voor de ontgroening ongesteld geweest en zou dus normaal nog drie weken moeten wachten. (altijd volledig regelmatige cyclus) ook ik werd na twee dagen ongesteld.
    We hebben het er toen veel over gehad, omdat het zo een bizar fenomeen was.
    Een goede onderzoeksgroep misschien? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.