Downdaten; is die term eigenlijk wel relevant?!

online-daten-vrouw-computer

We hebben allemaal een ideaal wensen lijstje voor mister of misses right. Van de kleur ogen, de kleur van het haar tot aan werk en hobby’s. We hebben allemaal een bepaald beeld voor ogen wanneer we voor de zoveelste keer ons wensenlijstje invullen bij een datingsite. Want vooral bij online daten is de verleiding groot dat we ons vastklampen aan dat wensenlijstje. Je moet immers bij de meeste sites een volledig profiel van likes en dislikes invullen.

In het echt werkt het namelijk ook zo… Of niet?

Dit omdat je, als je iemand in de kroeg tegen komt, uiteraard ook dat denkbeeldige lijstje af gaat vinken. Is hij groter – check, heeft hij blond haar – check, kleedt hij zich casual – check. Oké, nu alleen nog even vragen wat voor werk hij doet, wat zijn hobby’s zijn, hoeveel salaris hij op zijn rekening gestort krijgt, wat zijn opleiding is en dan weten we of het dating materiaal is. We zijn zo gewend aan de zoekprofielen dat we voor een eerste date al alles van iemand willen weten. Aantrekkingskracht alleen is niet meer voldoende. Je moet tegenwoordig echte skills hebben om het verder als ronde 1 te schoppen.

The online selectie

Ben je communicatief wel sterk, maar kun je dat niet goed op papier zetten? Helaas, dan val je af. Functioneer je wel op HBO niveau, maar heb je die opleiding nooit afgerond? Jammer joh, dan mag je dat hokje niet aanvinken. Vervolgens bepaalt een computer wie er bij ons past. Een computer, zonder gevoel, zonder mening, die puur en alleen op bepaalde algoritmes jouw ideale partner uit de hoge hoed tevoorschijn tovert. En bevalt het niet? Dan swipe je toch gewoon door terwijl je in je huispakkie op de bank naar All you need is Love aan het kijken bent. Hoe makkelijk kan het zijn?

Up-Side-Downdaten

Tegenwoordig kom je regelmatig de term “downdaten” tegen. En nee, dat betekent niet dat je op date gaat met iemand die het down syndroom heeft. Down daten is dat je met iemand date “beneden” jouw niveau. Onder jouw stand. Lager dat jouw “klasse”. En als jij aan het downdaten bent, is de ander dan aan het up-daten? En heb je ook side daten, voor als je een stapje opzij doet bij je eisen ehm wensenlijstje misschien?

Volgens recent onderzoek doen vooral vrouwen aan downdaten. Dit omdat er meer vrouwen met een HBO of WO papiertje op zak zijn dan mannen. Het is dus een simpele rekensom. Als twee op de vijf vrouwen gestudeerd hebben en maar een op de vijf mannen, betekent dat dus dat een van die twee vrouwen “buiten het net vist” en in een ander meertje moet gaan zoeken.

Dus dat…

Persoonlijk vind ik het een hele nare term omdat het lijkt alsof de ander minder waard is. Alsof je een concessie doet door diegene te daten. Ik snap dat het prettig is als je gesprekken van gelijk niveau kunt hebben, maar is een gestempeld papiertje daarvoor een garantie? Ik ken ook mensen die op papier heel slim zijn, maar die de sociale en communicatieve skills van een doofstomme schildpad hebben.

Daarnaast ken ik ook genoeg mensen die volgens hun papieren amper kunnen tellen, maar die meer weten dan jij en ik bij elkaar. En daarbij, wat maakt het uit? Doet het ertoe of een computer zegt dat jullie bij elkaar passen, of gaat het erom dat je hart een slag over slaat als je jouw date ziet? Zolang je blij wordt van de ander, je samen gelukkig bent, dan is er toch maar een weg? En die is up!

_________________________________

Lees hier alle blogs van Helga!

Foto: Shutterstock

1 Comment

  • Wat een zinnig artikel!
    Ik ben intelligent, zelfvoorzienend met zingevende zzp werkzaamheden maar na het gymnasium heb ik er vanwege redenen die buiten intelligentie liggen geen afgerond. Niet ‘slim’, maar ik lees heel veel vakliteratuur en heb bij de studies veel kennis opgedaan die ik inzet bij mijn werkzaamheden. Maar zonder ‘✅’. Ik hoef niet te vertellen dat datingsites niet werken voor mij. Blij dit te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.